Kestros Çeşmesi, 1800 yıllık aradan sonra akmaya başladı

Posted by

Perge Antik Kenti’nde Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu

Antalya’nın 17 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırlarındaki Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış Perge Antik Kenti’nde, 1946’da Prof. Dr. Arif Müfid Mansel önderliğinde başlayan kazı çalışmaları, bugün Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe liderliğinde devam ediyor.

1800 YILLIK ARA

Helenistik dönemde en zengin ve en güzel şehirlerden biri olarak bilinen Perge Antik Kenti, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Antik kentin muhteşem tarihi çeşmesi Kestros’tan bin 800 yıl sonra tekrar su akıyor.

“YENİDEN SUYA KAVUŞTU”

Kestros Çeşmesi, Perge’nin ilk kazı başkanı Prof. Dr. Arif Müfid Mansel’in döneminden beri suyun aktığı bir nokta olmayı hedefliyordu. Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Dönmez, yaptıkları çalışmalar sonucunda çeşmenin tekrar suya kavuştuğunu belirtti.

Dr. Dönmez, “Kestros Çeşmesi’nde ilk kez suyun akışını denedik ve 2022 yılından itibaren projemizi hayata geçirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz proje sayesinde, Kestros Çeşmesi bin 800 yıl sonra tekrar suya kavuşmuş oldu.” dedi.

“BAŞKA BİR ROMA KENTİNDE ÖRNEĞİYLE HENÜZ KARŞILAŞMADIK”

Perge Antik Kenti’nin önemli yapılarından olan Kestros Çeşmesi, diğer yapıların aksine özel bir yapıya sahip. Dr. Dönmez, çeşmenin özelliklerini şu sözlerle aktardı: “Kestros Çeşmesi, antik kentte benzersiz bir yapıya sahip. Roma imparatorluk döneminde inşa edilen çeşmenin lüks yapısı, diğer Roma kentlerinde karşımıza çıkmayan özelliklere sahip. Bu açıdan, Kestros Çeşmesi benzersiz bir tarihi yapıdır.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HİLAL KARA – Kültür Sanat

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir